"האם רופאי השיניים ממהרים להציע שתלים במקום שיקום?"
"
רפואת השיניים התקדמה מאוד בשנים האחרונות וניתן כיום להציל כמעט כל שן. אולם, טיפול שמרני כזה דורש מיומנות וידע של מומחה בתחום. האם לא נוצר מצב שרופאים רבים מדי ממליצים על פתרון השתלים על חשבון שיקום ושימור השיניים הקיימות?
ביקרתם אצל רופא השיניים ונאמר לכם שאתם חייבים לעקור את השיניים ולבצע שתלים? לא תמיד האבחנה הזו נכונה ונראה שרופאי השיניים, ידם קלה מדי על ההדק כשמדובר בשימוש בשתלים.
שחזורי שיניים בעזרת שתלים דנטליים הפכו בעשור האחרון לנפוצים מאוד. רופאי שיניים רבים מציעים למטופלים תוכניות טיפול הכוללות עקירות ושתלים, אבל לא תמיד מציינים בפניהם שניתן אולי לשקם את הקיים.
רפואת השיניים התקדמה מאוד בשנים האחרונות וניתן כיום להציל כמעט כל שן. אולם, טיפול שמרני כזה דורש מיומנות וידע של מומחה בתחום והבנה באשר להמשך תחזוקת השיניים לאחר הטיפול הראשוני בו מייצבים את המחלה. השתלות נעשות במקרים קיצוניים בלבד ובמקרים של חסר שיניים.
מתי שתלים מתאימים?
שתלים הם הפתרון הטוב ביותר שיש כיום למצב בו אין שיניים או במקרים קיצוניים בהם לא ניתן לשמור את השיניים הטבעיות. אך שיניים טבעיות טובות יותר מכל שתל, אם רק יודעים איך לטפל בשיניים נגועות במחלת חניכיים ואיך לשמור עליהן בהמשך.
ראוי לדעת כי גם שתלים סובלים ממחלות. מחקרים שהתפרסמו לאחרונה מדגימים כי לטווח הארוך (עשר שנים ומעלה), שיניים שהיו נגועות במחלת חניכיים וטופלו, מחזיקות מעמד פי שניים עד פי חמישה יותר משתלים.
אין ספק ששתלים הינם פתרון מצוין כאשר אין שיניים, אבל בהחלטה על עקירת שן עם דלקת והנחת שתל יש להיות זהיר ושקול, שהרי כמוה כעקירת עין עם דלקת והנחת שתל או כריתת רגל עם דלקת והשתלת תותב, דבר שבימינו נראה כטיפול בלתי מתקבל על הדעת.
הגישה היא לשמור ככל הניתן על כל מרכיב ממרכיבי הגוף. שיניים שנשמרות בטיפול תחזוקה פשוט וקל משרתות אותנו שמונים שנה לעומת שתלים אשר נכנסו לשימוש רק לפני שלושים שנה.
מיומנות והכשרה מתאימים
קיימים סיבוכים לא מעטים בכל מה שקשור לשתלים. שתלים החלו להיכנס לשימוש נרחב לפני 15-20 שנה. כיום אנחנו רואים את ההרס הרב שנגרם בפיות של אנשים רבים שעברו עקירות והשתלות בתקופה הראשונה בה נכנסו השתלים לשימוש ולאחר שאלה נכשלו ואיבדו עצם, הונחו שתלים ונכשלו פעם נוספת. כישלון שני משאיר פגמים חמורים ברכס הפה אשר רופא שיניים שאינו מומחה בתחום יתקשה להתמודד איתם.
בעזרת שתלים מיוחדים ניתן לעקוף כיום את הפגמים בעצם ולנצל עצם שנותרה בלסת ולא אבדה במהלך כישלון השתלים הקודמים. דווקא כאשר אין אפשרות להציל שיניים, גם אם יש חסר עצם קיצוני, עומדת לפנינו האפשרות להציע למתרפא טיפול קצר מאוד הפותר את בעיית חסר השיניים, הבעיות האסתטיות ובעיות האכילה במהירות וביעילות מפתיעים.
בכבוד רב ,
ד"ר גית דראושה
"