מאמרים

"שיקום הפה ביום אחד"

"

אחד הדברים הפחות אהובים על מטופלים הוא פרוצדורה רפואית מתמשכת המחייבת אותם לחזור לקליניקה של רופא השיניים שוב ושוב על מנת להתקדם בטיפול. שיקום הפה במקרים בהם ישנו חוסר שיניים משמעותי הוא דוגמה טובה לכך. הפתרון במקרה שהוזכר לעיל הוא טיפול "חדשני" הנקרא שיקום הפה ביום אחד. 
מה מציעה השיטה של שיקום הפה ביום אחד?
לאנשים הסובלים מאבדן של כמה שיניים או אפילו כולן, מוצעת שיטה שעל פניו נשמעת כמו התגשמות חלום: כניסה למרפאת רופא שיניים מומחה ויציאה ממנה לאחר 3-4 שעות, עם שיניים קבועות שנראות טבעיות לחלוטין. אלא שכבר בשלב זה ניתן להגיד שהדברים לא מדויקים: מטופלים עם בעיות לסת צריכים להקדים לטיפול עקירות והשתלות עצם, ומכל מקום כל המטופלים נדרשים לפגוש את הרופא מספר פעמים קודם לכן, כדי לערוך הדמיות ותכנון משותף של מראה השיניים הסופי.

טיפולי שיקום הפה ביום אחד אינם שונים במהותם מכל טיפולי השתלות שיניים אחרים, ולא נעשית בהם כל פעולה שונה – אלא רק קיצור תהליכים: כל השתלת שיניים מורכבת מהחדרת שתל דנטלי לשורש השן, כלומר בורג קטן העשוי טיטניום ומוכנס עד הסוף פנימה, ולאחר מכן הלבשת חלק שנקרא 'מבנה' – המחבר בין השתל לשן הסופית. במקרים של השתלה ארוכת טווח, שני השלבים מתקיימים רק לאחר מספר חודשים (2-3 חודשים בלסת התחתונה, ו- 4-6 בלסת העליונה), כאשר במשך התקופה האזור המטופל מכוסה באמצעות כיפה קטנה, וניתנת שן זמנית למקום, שאמנם אינה נראית כמו השן הסופית הרצויה, אך היא בהחלט אסתטית ומותאמת למצב הרגיש.

ההבדל בפועל בין שתי השיטות
בשיטת שיקום הפה ביום אחד, הנקראת בשפה המקצועית 'העמסה מיידית', הלבשת ה'מבנה' נעשית מיד לאחר החדרת השתל הדנטלי לעצם הלסת; השן שמורכבת עליו היא שן זמנית קבועה , העשויה לרוב מאקריל , ובמקרים של השלמת מערכת שיניים שלמה ישנה שיטה פופולרית הנקראת 'ALL ON 4', בה מתקיימת העמסה מיידית של עבודה זמנית על 4 שתלים מיוחדים , (השיטה למעשה מחדירה ארבעה שתלים מוטים בחלל הפה ) . 

סוג האחיזה הקיימת לשתל הדנטלי בעצם הלסת עם החדרתו לחניכיים היא אחיזה מכאנית הנובעת מחיכוך בין דפנות השתל לעצם הלסת. עם הזמן, משתנה אופי החיבור בין הלסת והשתל והופך לחזק ובריא יותר ובהתאם הוא גם מסוגל לשאת בעומסים גדולים יותר.  בטיפולי שיקום הפה ההדרגתיים לעומת זאת, השתל זוכה לזמן ריפוי ארוך, בו הרקמה המקומית לא רק מחלימה אלא גם קולטת את השתל ומתאחה איתו.  תהליך זה יוצר "יציבות ביולוגית" בשתל המכונה במינוח המקצועי אוססאואינטגרצה.

במקרים של העמסה מיידית, מועמס על השתל עומס מאכני רב, כאשר עדיין לא קיים חיבור טוב וחזק בינו ובין החניכיים. לכן חשוב להקפיד על לעיסה מותאמת בתקופת 3-6 החודשים הראשונים .
לצד היתרון האסתטי הבולט, ראוי לציין בפירוט את החסרונות הקיימים בשיטת שיקום הפה ביום אחד:
נזקים ודלקות העשויים להתעורר עקב מיקום שתל לא מדויק
כאבים אפשריים ולחצים באזור המטופל
כנגד החסרונות הללו עומדת ההבטחה לתכנון מבוקר של הטיפול לאורך זמן, בו ניתן לעקוב אחר קליטת השתל ולבחור באורך רוח את תחליף השן הרצוי, ובמקרים מיוחדים לבצע גם פעולות מורכבות יותר כמו הרמת סינוסים. ככלל כדאי לזכור, כי שיטת הטיפול צריכה להתאים למצבו של המטופל ולא להיפך, גם אם הוא מצהיר על כוונות מאד חיוביות ורצון עז לתוצאות מהירות.

"